2020. február 15. -
Corinthia Hotel Budapest

Menü és borsor

Ahogy minden évben, 2018-ban is az ország legjobb borai kapnak lehetőséget, hogy a Magyar Borok Bálja borsorát adják. A hat pincészet az ország öt különböző borvidékét mutatja be egy-egy kiváló boron keresztül.

A vendégeket érkezéskor a Dél-Balaton és a Garamvári Szőlőbirtok méthode traditionnelle pezsgői köszöntik. A 2008-as Prestige Brut és Don Giovanni pezsgők indítják a sort, amit további különlegességek követnek.

Az amuse bouche után a menüt fogásait kísérve felsorakozik a nagy múltú Disznókő Szőlőbirtok 2016-os, késői szüretelésű furmintja, amit a Winelovers bortesztjén a legjobb olaszrizlingnek kikiáltott Kamocsay Prémium Sós-hegy Olaszrizling 2015 követ. Ezután kerül a poharakba az est első vörösbora, 2016-os Év Bortermelője, Mészáros Pál Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015 tétele, majd az ikonikus Gere Kopar 2013-ból. Tokaji aszú nélkül elképzelhetetlen lenne bármilyen ünnep – 2018-ban az ország legnagyobb tekintélyű borásza, Szepsy István 2008-as aszúja mutatkozhat be.Üdvözlő italokGaramvári Szőlőbirtok - Prestige Brut 2008

Garamvári Szőlőbirtok - Prestige Brut 2008
Technológia: Methode Traditionnelle

Minden pezsgőtermelő szívesen alkotja meg a szakmai munka csúcsát jelentő Prestige pezsgőjét. A Garamvári Prestige Brut a 2008-as évjáratból, a Magyal-dűlőn termelt Pinot Noir alapborából, érintésnyi Chardonnay házasításából született. A pezsgő egyediességét az a különleges átlényegülés adja, hogy kék szőlőből először fehér bor készül, majd a pezsgőkészítés újabb karakter változtatásra kényszeríti. A váltásokat a pezsgőnkénti hosszú érlelés kiegyensúlyozza, az értékeket sorba rendezi.

ILLAT ÉS ÍZVILÁG :
Határozott vonalvezetésű, mondhatni férfias savakkal , dús gyöngyözéssel bíró elegáns pezsgő. A pohárban erőteljes felhabzást és élénk zöldessárga színt mutat. Finoman érlelt, komplex illatában klasszikus jegyek, citrusos és csonthéjas gyümölcsök és az elmaradhatatlan autolízis-élesztős vonulat marad meg. Szájban az expedíciós likőr (9 gramm cukor) harmonikusan kiegészíti üde savgerincét, hosszú utóízét és a finom szénsavbuborékok játékát.

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS:
6-7°C-ra temperálva, különleges alkalmakra aperitifnek, valamint tenger gyümölcseihez is ideális társ lehet. Gourmand-ok pezsgője.Garamvári Szőlőbirtok - Don Giovanni 2008

Garamvári Szőlőbirtok - Don Giovanni 2008
Technológia: Methode Traditionnelle

Amikor megkeresték a Garamvári Szőlőbirtok Kft-t, hogy Mozart születésének 250. évfordulójára ajánljanak egy olyan pezsgőt, ami ugyan száraz, de nem túl száraz, jó illatú, finom, és elegáns, akkor döntöttek arról, hogy készítenek egy olyan minőségi pezsgőt, aminek cukortartalma 20-25 gr/l között van. A dozás (az az expedíciós likőr, ami nem más, mint nagyon jó minőségű bor magas cukortartalommal. Ezzel a stílusát, karakterét és a cukortartalmát tudjuk befolyásolni). lekerekíti a pezsgő savgerincét,  könnyebb ízvilágúvá varázsolja az amúgy markáns savakat.

A pezsgő a Pinot Blanc és Chardonnay alapborból készült, a tradicionális technológia szabályai szerint, minimum 24 hónapos seprős érleléssel.
A nevét attól a megrendelőtől kapta, aki először rendelt jelentős mennyiséget ebből a pezsgőféleségből.

ILLAT ÉS ÍZVILÁG :
Finoman érlelt, süteményes, élesztős illattal, érett déligyümölcsökkel, 24g/l  cukortartalommal a fogyasztók kedvencévé vált.

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS:
Aperitifnek, levesekhez, tenger gyümölcseihez, süteményekhez ajánljuk 6-8 ºC -os hőmérsékleten.Garamvári Szőlőbirtok – Evolution Rosé

Garamvári Szőlőbirtok – Evolution Rosé
Technológia: Methode Traditionnelle

Az egykor préselési hibának számító rosé szín mára meghódította a pezsgők világát. A Garamvári Szőlőbirtok kizárólag Pinot Noirból készülő lazac színű, rosé pezsgője kategóriájának kiemelkedő képviselője.

A cég ültetvényeiből a Pinot Noir közel 10%-ot képvisel, a legszebb pezsgő-alapbor kiválasztására, így széles lehetőség van.

Az "evolution " a pezsgősítés során a szőlő feldolgozás és a borkészítés technológiai folyamatainak újra- értelmezésében rejlik. Minden lépésben a válogatott gyümölcsből a legszebb szín és a legjobb ízvilágú alapbor készítése vezérli az borászt.

ILLAT ÉS ÍZVILÁG :
A Pinot Noir fajta jellege a pezsgő ízeiben és illatában egyaránt meghatározó módon van jelen . A szamóca, a vad málna és cseresznye édeskés-fanyar ízeit érezzük először a kóstolás során. A finom élesztős, süteményes jegyek később bújnak elő a gyümölcsök mögül, a lendületes, de kellemes savak mellett.

A pezsgő sav tartalma 6-7g/l, az alkohol 12%, a cukor 12-14 g/l.

AJÁNLOTT FOGYASZTÁS:
Pasztához, paradicsomos ételekhez, kacsához, libához, bárányhoz ajánljuk 6-8 C fokra hűtveBáli vacsora borsoraDisznőkő Késői szüret 2016

Disznőkő Késői szüret 2016

„Arany szín. Virágos aromák kajszibarackos, csonthéjas, vaníliás, mézes és méhviaszos jegyekkel. A finom kezdést gazdag, krémes szerkezet, friss savak és hosszú utóíz követi. Tökéletes aperitif önmagában vagy falatkákkal, jól behűtve kiválóan működik. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint sonkák, olíva bogyó, libamáj vagy pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez és kecskesajthoz ajánljuk. A Tokaji Késői Szüret legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető. ”Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015

Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015

Az olaszrizling a legismertebb magyar szőlőfajta, a Neszmélyi borvidéken is nagyon kedvelt és pompás változatai teremnek, kiváltképp a Meleges-hegyen. Képes nagy borokra is, lásd a Kamocsay Prémium Olaszrizlinget, mely évek óta elképesztő illatcsokrú, érzéki, nagyon innivaló bor, 2013-as változata aranyat ért a mérvadó Les Citadelles du Vin 2015 borversenyen és elhozta a Magyar borok különdíját is. A 2015-ös évjárat világos zöldessárga színű, a pohár falán lecsorgó könnyek magas extraktot jeleznek, intenzív, fehér virágos, kicsit mézes illatú. A telt korty betölti a szájat, igen szép a savtérképe, a közepesen hosszú lecsengésben érett gyümölcs és enyhe kellemes kesernye, eleven, elegáns és vidám karakter. A Winelovers TOP100 olaszrizling vakkóstolón 1. helyezést ért el, a 37. Magyar Bormustrán arany minősítést, a verseny csúcs bora díjat hozta el, a Prestige Reserve versenyen Vinum Bonum díjjal jutalmazták.Mészáros Pál  - Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015

Mészáros Pál - Bodzási Kékfrankos Válogatás 2015

Nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. A dűlő jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék illetve a vörös agyagos talaj (terra rosa),mely különleges ásványosságot ad ennek a bornak.

A Kékfrankos a Kárpát medencében őshonos fajta, minden adottsága megvan arra, hogy híres világfajtává váljon.

Ez a kiváló fajta és ez a különleges dűlő lehetővé teszi, hogy nagy bort készíthessünk,melynek feltétele a gondos odafigyelés. Terméskorlátozást alkalmaztunk, hogy minél jobb gyümölcsöt kapjunk. Kézzel szedjük 15 kg-os ládákban kettős válogatást alkalmazunk egyszer egy fürtválogatást, majd a szőlőszemeket válogatjuk, csak teljesen egészséges szőlőszemek kerülnek az erjesztőbe, 21 napos héjon erjesztést alkalmazunk, közben kíméletesen maceráljuk a cefrét majd 2 éves tölgyfahordós érlelés következik mikor is a borok szép simára érnek.

Sötét rubinvörös szín, illatában aszalt szilva, szilvalekvár. Szájban száraz, kifogástalan egyensúly, a magas alkoholtartalom nem teszi nehézkessé. Érett taninnal és lekerekedett savaival komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder íz díszit. Fogyasztását 16C -on ajánljuk.Gere Attila  - Kopar 2013

Gere Attila - Kopar 2013

Érett szilva és meggy dominálnak, ánizzsal és szegfűszeggel kiegészülve. Illata élénk, vibráló, ahol a gyümölcsök és a megbújó hordófűszerek mellett némi bőrösség és füstösség is felfedezhető. Ízében az erdei bogyós, feketemeggyes, finoman minerális aromák elegáns savak és tanninok kíséretében hosszú, de még kiteljesedő lecsengéssel zárják a kortyot.Szepsy István  - Tokaji Aszú 2008

Szepsy István - Tokaji Aszú 2008

A 2008-as év változékony és csapadékos nyara után beköszöntő hosszú és meleg őszi indiánnyár kedvezett a botrytiszes ízvilág kialakulásának. Magasabb alkoholú; élénk, üde savú, testes, jó tartású, hosszan eltartható, elegáns borok születtek.

Szőlőfajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály

Borkészítés: A 70% Furmint, 20% Hárslevelű és 10% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása novemberben első felében, több fázisban történt a birtok teljes területéről. Decemberben került bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből. 3 nap áztatás és préselés után majdnem 5 évet töltött zempléni 300 literes tölgyfahordóban a 2013 júliusi palackozásig.

Alkohol: 11,5 %vol.
Maradék cukor: 205,6 g/l
Cukormentes extrakt: 50,6 g/l
Sav: 8,3g/l
Készült: 9000 (0,5l) palackÁllófogadásos vacsora borsoraKamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015

Kamocsay Ákos Prémium Olaszrizling Sós-hegy-dűlő 2015

Az olaszrizling a legismertebb magyar szőlőfajta, a Neszmélyi borvidéken is nagyon kedvelt és pompás változatai teremnek, kiváltképp a Meleges-hegyen. Képes nagy borokra is, lásd a Kamocsay Prémium Olaszrizlinget, mely évek óta elképesztő illatcsokrú, érzéki, nagyon innivaló bor, 2013-as változata aranyat ért a mérvadó Les Citadelles du Vin 2015 borversenyen és elhozta a Magyar borok különdíját is. A 2015-ös évjárat világos zöldessárga színű, a pohár falán lecsorgó könnyek magas extraktot jeleznek, intenzív, fehér virágos, kicsit mézes illatú. A telt korty betölti a szájat, igen szép a savtérképe, a közepesen hosszú lecsengésben érett gyümölcs és enyhe kellemes kesernye, eleven, elegáns és vidám karakter. A Winelovers TOP100 olaszrizling vakkóstolón 1. helyezést ért el, a 37. Magyar Bormustrán arany minősítést, a verseny csúcs bora díjat hozta el, a Prestige Reserve versenyen Vinum Bonum díjjal jutalmazták.Gere Attila  - Kopar 2013

Gere Attila - Kopar 2013

Érett szilva és meggy dominálnak, ánizzsal és szegfűszeggel kiegészülve. Illata élénk, vibráló, ahol a gyümölcsök és a megbújó hordófűszerek mellett némi bőrösség és füstösség is felfedezhető. Ízében az erdei bogyós, feketemeggyes, finoman minerális aromák elegáns savak és tanninok kíséretében hosszú, de még kiteljesedő lecsengéssel zárják a kortyot.Szepsy István  - Tokaji Aszú 2008

Szepsy István - Tokaji Aszú 2008

A 2008-as év változékony és csapadékos nyara után beköszöntő hosszú és meleg őszi indiánnyár kedvezett a botrytiszes ízvilág kialakulásának. Magasabb alkoholú; élénk, üde savú, testes, jó tartású, hosszan eltartható, elegáns borok születtek.

Szőlőfajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály

Borkészítés: A 70% Furmint, 20% Hárslevelű és 10% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása novemberben első felében, több fázisban történt a birtok teljes területéről. Decemberben került bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből. 3 nap áztatás és préselés után majdnem 5 évet töltött zempléni 300 literes tölgyfahordóban a 2013 júliusi palackozásig.

Alkohol: 11,5 %vol.
Maradék cukor: 205,6 g/l
Cukormentes extrakt: 50,6 g/l
Sav: 8,3g/l
Készült: 9000 (0,5l) palackElköszönő táska ajándékboraKamocsay Ákos Prémium Borok – Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015

Kamocsay Ákos Prémium Borok – Kamocsay Prémium Pinot Gris 2015

A legkiválóbb hazai szürkebarátok közé tartozó tétel: szinte mézes illatú, nagyon vonzó ízképe szinte félszáraz bor benyomását kelti, az átlagnál koncentráltabb, ugyanakkor ropogós savú bor, középúton van mintegy a könnyű, pinot grigiós szürkebarát és a franciás-elzászi sűrű, olajos változat között.

Korábbi menü és borsoraink