2018. február 24. -
Corinthia Hotel Budapest

Menü és borsor





Ahogy minden évben, 2017-ben is az ország aktuális legjobb borai kapnak lehetőséget, hogy a Magyar Borok Bálja borsorát adják. A hét pincészet az ország hat különböző borvidékét mutatja be egy-egy kiváló boron keresztül.
A vendégeket érkezéskor a Dél-Balaton köszönti a Garamvári Szőlőbirtok méthode traditionnelle pezsgői által, amely ezúttal is bebizonyítja, hogy buborékokra termett. Ugyanitt a még alig ismert Neszmély a borok terén csillogtatja tudását a Kamocsay Ákos segítségével.
Az amuse bouche után a fő menüsorban felsorakozik a színes Pannonhalma az Apátsági Pincészet illatos olaszrizlingjével; Tokaj-Hegyalját és a száraz tokaji furmintot az képviseli, aki híressé tette, azaz a Szepsy Pince; ott lesz a jelenleg legdinamikusabban fejlődő Szekszárd a Takler Kúria kékfrankosával; valamint a még mindig legnépszerűbbnek számító Villány az első generációs Gere Attila Pincészetének képviseletében. A tokaji aszú nélkül elképzelhetetlen lenne bármilyen ünnep – 2017-ben napjaink egyik legkedveltebb borászata, a Holdvölgy aszúja mutatkozhat be.


Üdvözlő italok



Garamvári Szőlőbirtok - Brut Nature.png

Garamvári Szőlőbirtok – Brut Nature
A legnagyobb szakmai kihívás, ebben a kategóriában dozázs nélkül harmonikus pezsgőt készíteni. Első sorban a nagyon száraz borok kedvelőinek javasoljuk a brut natur kiválasztását. A kóstolás során az ízek és illatok úgy jelennek meg ahogy megszülettek. A gerincet adó savakat finoman ölelik a gyöngyszerű buborékok. A tradicionális jelleg az autolízis által legjobban ebben a pezsgőben érezhető. Az illatok pikánsak, érleltek ,visszafogottan gyümölcsösek, finom mandulás utóízben lecsengve. Aperitivként, vagy édességekhez ajánljuk 5-6 C fokra lehűtve.



Garamvári Szőlőbirtok – Evolution Rosé

Garamvári Szőlőbirtok – Evolution Rosé
Az egykor préselési hibának számító rosé szín mára meghódította a pezsgők világát. A Garamvári Szőlőbirtok kizárólag Pinot Noirból készülő lazac színű, rosé pezsgője kategóriájának kiemelkedő képviselője. A cég ültetvényeiből a Pinot Noir közel 10%-ot képvisel, a legszebb pezsgő-alapbor kiválasztására, így széles lehetőség van. A Pinot Noir fajta jellege a pezsgő ízeiben és illatában egyaránt meghatározó módon van jelen . A szamóca, a vad málna és cseresznye édeskés-fanyar ízeit érezzük először a kóstolás során. A finom élesztős, süteményes jegyek később bújnak elő a gyümölcsök mögül, a lendületes, de kellemes savak mellett.
Az "evolution" a pezsgősítés során a szőlő feldolgozás és a borkészítés technológiai folyamatainak újra- értelmezésében rejlik. Minden lépésben a válogatott gyümölcsből a legszebb szín és a legjobb ízvilágú alapbor készítése vezérli az borászt. A pezsgő sav tartalma 6-7g/l, az alkohol 12%, a cukor 12-14 g/l. Pasztához, paradicsomos ételekhez, kacsához, libához, bárányhoz ajánljuk 6-8 C fokra hűtve.



Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015

Kamocsay Ákos Prémium Ihlet Cuvée 2015
IHLET. A borász figyeli a természetet. Szemmel tartja az ízek, aromák fejlődését, a savak játékait, kedvenc fajtáinak évjáratonkénti alakulását. Ekképp alkotta meg Kamocsay Ákos - az Év Bortermelője 1999-ben - Ihlet Cuvée-jét is, melyben a Hárslevelű a domináns, a Chenin blanc vibráló savai megtámasztják a Hárslevelű harsány játékosságát, melyet a Chardonnay komoly, komplex, mértéktartó jelenléte kiteljesít. Elegáns illatában érzéki vonások, a fehér virág és gyümölcs mellett kis levesfűszer és halovány pézsmát rejt, kóstolva érintésnyi, halvány édesség, komoly szövet, telt korty, gyümölcsös jelleg és kis zsályát érezhetünk.



Báli vacsora borsora



Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Olaszrizling 2015

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Olaszrizling 2015
A régió mély hagyományokkal rendelkező fajtáinak egyike, amely a borvidéken a legnagyobb területtel bír. Telepítésekor a nagyüzemi gazdálkodást megelőző idők fajtaváltozatait (klónjait) hoztuk vissza újra. Bora aromagazdag, friss, finom, hosszú és összetett. Sokarcú bor, amely méltó módon próbálja visszaszerezni a szőlőfajta távolabbi évtizedekkel korábban kivívott elismertségét.





Szepsy – Hasznos Furmint 2013

Szepsy – Hasznos Furmint 2013
A 2013-as év hosszú, hideg téllel és késői havazásokkal indult, amely késleltette a virágzást. A meleg száraz nyarat hűvös, csapadékos ősz váltotta. A 2013-as borok koncentráltak, élénk savakkal és kiváló egyensúllyal rendelkeznek, jó érési potenciállal.





Takler Borbirtok - Kékfrankos Réserve 2013

Takler Borbirtok - Kékfrankos Réserve 2013
A legjobb dűlők válogatott alapanyagaiból, többnyire öreg tőkékről szüretelt tétel amely klasszikus Kékfrankos karaktert mutat az újfahordós érlelés jegyeivel kiegészülve. Érett meggy, aszalt szilva és hamisítatlan fűszeresség jellemzi ezt a szépen megkomponált bort.





Gere Attila - Solus 2009

Gere Attila - Solus 2009
Minerális, édes vaníliás aromákkal indít, majd kitölti a poharat a kakaó, az étcsokoládés aszalt szilva, és a ribiszke. Húsos, összetett zamatok, melyben a barrique hordó tudatos használata, a terroir és az érett, egészséges alapanyag gyümölcsössége alkotnak egészet. Fiatal korának köszönhetően a tanninok még élénken jelen vannak, de nem fedik el a bor sokrétű aromavilágát. Telt és összetett bor, hosszú lecsengéssel és érlelési potenciállal.





Holdvölgy Pincészet - Tokaji Aszú 2008

Holdvölgy Pincészet - Tokaji Aszú 2008
„Mély, Gazdag és Erőteljes - A tokaji kultúra megtestesülése.” Tokaj történelmi nagysága, a nemzetközi bor világában való egyedülisége az aszú borból ered. Ezt az 500 esztendős hagyományt viszi tovább a Holdvölgy 2008-as évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja. Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatában, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. Nagy ígéret, egy kimondottan „aszús” évjáratból.





Állófogadásos vacsora borsora



Szepsy – Hasznos Furmint 2013

Szepsy – Hasznos Furmint 2013
A 2013-as év hosszú, hideg téllel és késői havazásokkal indult, amely késleltette a virágzást. A meleg száraz nyarat hűvös, csapadékos ősz váltotta. A 2013-as borok koncentráltak, élénk savakkal és kiváló egyensúllyal rendelkeznek, jó érési potenciállal.





Takler Borbirtok - Kékfrankos Réserve 2013

Takler Borbirtok - Kékfrankos Réserve 2013
A legjobb dűlők válogatott alapanyagaiból, többnyire öreg tőkékről szüretelt tétel amely klasszikus Kékfrankos karaktert mutat az újfahordós érlelés jegyeivel kiegészülve. Érett meggy, aszalt szilva és hamisítatlan fűszeresség jellemzi ezt a szépen megkomponált bort.





Holdvölgy Pincészet - Tokaji Aszú 2008

Holdvölgy Pincészet - Tokaji Aszú 2008
"Mély, Gazdag és Erőteljes - A tokaji kultúra megtestesülése." Tokaj történelmi nagysága, a nemzetközi bor világában való egyedülisége az aszú borból ered. Ezt az 500 esztendős hagyományt viszi tovább a Holdvölgy 2008-as évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja. Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatában, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. Nagy ígéret, egy kimondottan "aszús" évjáratból.





Elköszönő táska ajándékbora



Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay Páskum-dűlő 2015

Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay Páskum-dűlő 2015
A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád az egyik legsikeresebb tagja, a Kamocsay-stílusjegyek (intenzitás, tisztaság, eleven, csillogó savak, a szokottnál nagyobb koncentráció, komplexitás+jó ihatóság egyszerre) különösen ragyogóan nyilvánulnak meg benne. Nehéz újat mondani e világfajtáról, de Kamocsaynak sikerül kiemelnie a chardonnay legszebb vonásait. Világos arany színű bor intenzív gyümölcsillattal, ami az egyenesen folytatódó telt kortyban is megjelenik a finom savakra fűzve, fehér virág, barack, citrus. Az egész szájat betöltő lágy faktúra, nagyon jó balansz, a lecsengésben kellemes kesernye.