2020. február 15. -
Corinthia Hotel Budapest

Menü és borsor

A borsort úgy állítottuk össze, hogy felvonultassa azon hazai bortípusokat, amelyek mind belföldi, mind nemzetközi piacon megjeleníthetik a magyar minőségi borkínálatot. Szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, kékfrankos, bordeaux-i típusú vörös házasítás, Tokaji desszertbor, és egy vendégbor is. Utóbbi, 2016-ban a pinot noir, amely szintén jól érzi magát hazánkban, jellegzetes fajtája több borvidékünknek is, és asztalunkra most a Gál Tibor Pincészet jóvoltából kerül.

A Bál boraihoz az ételsort Bernáth József creative chef, az RTL Klub Konyhafőnök műsorának chef-je és Gullner Gergő, az InterContinental Budapest chef-je álmodta meg a kiválasztott borok alapján. A Bál borszakértője és gasztronómiai tanácsadója Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója.


Garamvári Szőlőbirtok - Vincent Prestige Brut

Garamvári Szőlőbirtok – Furmint Brut
Furmint fajtából készült brut pezsgő. Halványabb sárga megjelenésű, nagyon intenzív gyöngyözéssel. Illatában vajasságot és friss gyümölcsös jegyeket találunk, ilyenek: citrusok és mangó. A szénsav erős dús és egyenletes; savai kellemesek, harmonikusak. Tiszta ízű, ízjegyeiben is ott vannak az elsődleges gyümölcsaromák, a friss citrusok, a halvány birsesség, utóízében kissé grépfrútos. Közepesen testes, gazdag tétel, integrálódott alkohollal. Összességében egy elegáns és határozott pezsgő.

A 2015-ös VinAgora borverseny aranyérmes pezsgője.Garamvári Szőlőbirtok – Optimum brut

Garamvári Szőlőbirtok – Optimum brut
A pezsgőhöz a meglehetősen meleg, 2011-es, évjáratban szüreteltük a szőlőt. Chardonnay, pinot blanc, és pinot noir házasításával készült, 64.000 palackot töltöttünk belőle.
Nemcsak a tradicionális pezsgő megszokott jellemzőit hordozza (szilfidség, kekszesség), hanem eleganciáját a pinot blanc, friss gyümölcsösségét ízében és illatában a chardonnay és pinot noir ölelő testessége teszi egyszerre izgalmassá és megunhatatlanná.

A 2015-ös Magyar Bormustra kategória győztes aranyérmes pezsgője.Figula Pincészet - Csopaki Sáfránykert Olaszrizling 2013

Figula Pincészet - Csopaki Sáfránykert Olaszrizling 2013
Vastag, szinte olajos testű bor. A fahordós érlelésnek köszönhetően kialakult enyhe ászkolt jelleg szép vadvirágillattal párosul. Emellett a különböző citrusgyümölcsök keleti fűszerekkel kiegészülve teremtik meg a bor harmonikus aromáját.


Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013

Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013
A Hidaspetre dűlő egy szűk nyiladékon keresztül közelíthető meg, ami később kitágul és egy teljesen zárt, védett és napfényes völgyrendszert képez. A magasabb hő összegtől, az elegáns illat és a kékfrankosra jellemző gyümölcsösség mellett megdöbbentően finom, és telt ízek jelennek meg a borban. A kékfrankos átlényegült változata.Gál Tibor Pincészet: Pinot Noir 2012

Gál Tibor Pincészet: Pinot Noir 2012
Már illatában komoly pinot noir jegyeket mutat. Az izgalmas érett gyümölcsök mellett megjelenik egy csipetnyi fűszer. Határozott, elegáns, megigéző illat. Szájban tömör, koncentrált, de nagyon feszes. Hozza ugyanazt az izgalmas gyümölcsösséget és fűszerkavalkádot. Szép, dinamikus savak mellett kerek ízérzet, mely hosszú lecsengésű.


Bock Pince: Bock Cuvée 2011

Bock Pince: Bock Cuvée 2011
A pince zászlós bora, mely egy bordeaux-i típusú házasítás: Cabernet Sauvignon (60%), Cabernet Franc (30%) és Merlot (10%). 24 hónapig új, kisméretű tölgyfahordóban, majd a hordós érlelést követően legalább 1 évig palackban fejlődik. Mély, sötét intenzitású, bíborba hajló sötétvörös színárnyalat jellemzi. Bársonyos, nagy testű bor, illatában érett cseresznye, dohány érezhető, ízében a túlérett gyümölcsök mellett a csokoládé és a vanília jelenik meg.Oremus Tokaji Aszú, 6 puttonyos, 2006

Oremus: Tokaji Aszú, 6 puttonyos, 2006
A 2006-os évjáratról: A hideg telet viszonylag korai rügyfakadás követett. A nyári időjárás ideális, sem túl száraznak, sem túl melegnek nem nevezhető. Szeptemberben is folytatódik az enyhe, de inkább száraz idő, így a hónap közepére megfelelő érettséget értek el a szőlők. Október folyamán elindult a lassú töppedés. A hónap közepétől rendkívül gazdag, tökéletesnek mondható aszúszemeket válogattunk. A magas cukorkoncentráció mellett az üde savak garantálják a borok harmonikusságát. Nagyon komplex évjárat.


Korábbi menü és borsoraink