2020. február 15. -
Corinthia Hotel Budapest

Menü és borsor

A Magyar Borok Báljának borsorhoz illő menüjére nagy hangsúlyt fektetünk. Az előző évhez hasonlóan most is megtartottuk rendhagyó kóstolónkat, amelyen gasztronómiai szakértők, újságírók, báli vendégek társaságában ízleltük meg a menüsort.

A borsort úgy állítottuk össze, hogy felvonultassa azon hazai bortípusokat, amelyek mind belföldi, mind nemzetközi piacon megjeleníthetik a magyar minőségi borkínálatot. Szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, bordeaux-i típusú vörös házasítás, Tokaji desszertbor, és egy vendégbor is. Utóbbi, 2015-ben a kadarka, amely szintén hazánk jellegzetes fajtája és amelyet Dúzsi Tamás, a 2014. év bortermelője készített.

A Bál boraihoz készült ételsort Cseh János mesterszakács álmodta meg, Melis Róbert, az InterContinental sous-chef-jének közreműködésével. A Bál borszakértője és gasztronómiai tanácsadója Mészáros Gabriella.


Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Evolution Rosé

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
A tradicionális készítésű pezsgő alapanyaga a Tokaji borvidékről származó furmint. A 2011-es évjáratú bort huszonnyolc hónapig érlelték seprőn. A frissen degorzsált tétel a budafoki pezsgőpincészetben született meg, amelyet az 1897-es alapítású Palugyai pincében hozott létre a Garamvári család.


Garamvári Szőlőbirtok - Vincent Prestige Brut

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Prestige Brut
Az ideális pezsgőalapbornak más elvárásoknak kell megfelelnie, mint a hagyományos csendes boroknak. Az e tétel alapanyagául szolgáló szőlő szüretére ennek megfelelően az átlagosnál korábban került sor. A tradicionális módon készített pezsgő pinot noir és chardonnay házasításából született meg.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Cirkáló Olaszrizling 2013

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Cirkáló Olaszrizling 2013
A szőlőalapanyag a délnyugati fekvésű Csirip-tetőről, egy új telepítésű ültetvényről származik. A bort első töltésű, közepes égetettségű, zempléni tölgyből készített hordóban érlelték finomseprőn tartva január végéig. A bor neve onnan ered, hogy a Bujdosó fivérek a 70-es Pannónia Cirkálón vitorláztak.


Szent Tamás - Mád Furmint 2013

Szent Tamás - Mád Furmint 2013
A pincészet Mád sorozatának első tagja volt a furmint, melynek célja, hogy a borvidék egyik legfontosabb szőlőfajtájára jellemző szerkezet és aromatika mellett megjelenítse a település határában húzódó ültetvények ásványos karakterét. A bort a letisztult végeredmény elérése érdekében acéltartályban erjesztették.


Dúzsi Tamás Pincéje - Szekszárdi Kadarka 2011

Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
Kadarka, amely a Nagy Bödőről, Szekszárd keleti részéből származik. A bakművelésű ültetvény kora nyolcvan-száz év. A fermentáció nagy fakádban, nyílt erjesztéssel zajlott, ezt követően került nagy ászokhordóba a bor az érleléshez. A 2013. szeptemberi letöltést követően palackban érett a kadarka, amely kiemelten fontos szőlőfajtának számít a Szekszárdi borvidéken.


Takler Pince - Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012

Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
E kékfrankos alapanyaga főként idősebb tőkékről származik, amelyeknek a Görögszó-, a Szenta-völgy-, a Gurovica-, a Strázsahegy- és a Decsi-hegy-dűlők adnak otthont. A szigorúan válogatott termésből tizennégy hónapig tartó, ötszáz literes, új magyar tölgyfa hordóban zajló érlelést követően született meg ez a komoly kékfrankos.


Gere Attila Pincészete - Kopar 2011

Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
A pincészet ikonikus házasítása Villány és egész Magyarország egyik legismertebb bormárkája. A 2011-es évjárat 50% cabernet franc-ra épül, amelyet 40% merlot és 10% cabernet sauvignon egészít ki. A vörös házasítás érlelése 16 hónapig tartott, 60%-ban új barrique-ban és 40%-ban nagy ászokhordóban.


Disznókő - Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006

Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006
A 2006-os évjárat szerte az országban kiemelkedőnek számított. Örülünk annak, hogy ilyen időtávból is bemutathatjuk olyan minőségében, amelyre csak a tokaji aszú képes. A Disznókő Szőlőbirtok gyönyörű indián nyárról és napsütéses őszről számol be, amely lehetővé tette számukra a kifogástalan aszúszemek begyűjtését.

Korábbi menü és borsoraink