2020. február 15. -
Corinthia Hotel Budapest

Menü és borsor

A Magyar Borok Báljának a borsorhoz illő menüjét Wolf András, a Salon Étterem séfje állította össze, akit a Gault & Millau Magyarország 2014-es étteremkalauza az Év Konyhafőnökének választott. Wolf András gasztronómiai koncepcióját az esszenciális magyar gasztronómia fogalmán keresztül magyarázza meg. Ennek jelentése:

"Úgy újítani meg a magyar konyhát, hogy az ételek és alapanyagok ízét megtartva, a tálalás módját és a textúrát átalakítva új, érdekes ételeket alkossunk."

 

A Magyar Borok Bálja 2014 borsorát úgy állítottuk össze, hogy felvonultassa azon hazai bortípusokat, amelyek mind a hazai piacon, mind nemzetközi értelemben megjeleníthetik a magyar minőségi borkínálatot. Ennek megfelelően a borsor a következő tételeket tartalmazza:

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Evolution Rosé

Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Evolution Rosé
Amikor a pohárba szagolunk, érezzük, hogy érlelt illatvilággal van dolgunk, amely az almás, citrusos, narancshéjas, élesztős jegyektől teltté válik. A korty is inkább a közepes test és a krémes textúra adta tartalomra, valamint az ízvilág által létrehozott mélységre koncentrál, mindezt jegyeiben az illattal párhuzamos gyümölcsaromák, zöld alma és a gyömbér valósítja meg. A savak az ásványos ízekkel összeadódva teszik vastagsága mellett is izmossá a kompozíciót.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Garamvári Szőlőbirtok – Tokaji Fumint Brut
A pezsgőnek levegőre van szüksége, mire csipkebogyós jegyeket hordozó illata kifejlődik a pohárban. Műfaján belül az érettebb, tartalmasabb tételekhez tartozik; teste, alkoholérzete közepes, textúrája krémes, ízvilága előbb a meggyes, ribizlis asszociációkra épül, majd a lecsengésben az autolízises jegyek kerülnek előtérbe. A savak a buborékokkal együttműködve támasztják alá a szerkezetet.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Gál Tibor – Egri Csillag 2012
A bor közepesnél intenzívebb illatában a virágos, gyógynövényes jegyek mézes aláfestést kapnak. A korty a közepes súlycsoportba sorolható, telt érzetéhez hozzájárul az ehhez illő alkoholtartalom, a lágy fellépésű savérzet és az érett, édes tónusú gyümölcsös aromatika. Az almára, körtére emlékeztető ízvilág határozottan az előtérbe lép, háttérbe utasítva a fűszeres zamatokat.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Szent Tamás – Mád Furmint 2012/2013
Kifinomult illatvilág, amelyben szinte vibrálnak a sárga húsú gyümölcsök, a zöld alma és a méz. Mindegyik szippantásnál adott az alaphang, mégis mindig másik oldala kerül előtérbe. Az ízvilágot az illatban már megjelenő aromákat kiegészítő ásványosság mélyíti el. A korty szerkezete határozott kontúrokat rajzol ki: mértéktartó, közepes súlyú test, elegáns, a kompozíciót vezető, közepes erejű savgerinc, arányos alkohol. Egyenes vonalvezetésű, kevésbé a koncentrációra, inkább a zamatokra építő bor.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Szeremley Birtok – Badacsonyi Olaszrizling 2012
A bor közepes intenzitású illatát sárga húsú gyümölcsök és virágok uralják. A korty kereksége az évjárat karakterét tükrözi, jellegében ugyanakkor könnyedséget hordoz, karakterét a gyümölcsös ízvilág határozza meg. Mindezt a kompozícióhoz illő közepes test és alkoholtartalom, valamint a lágyabb fellépésű, de a szerkezeti felépítésben szerepet vállaló savak teszik lehetővé. Aromatikáját az alma és a barack mellett gyógyfüvek és ásványosság alakítja ki. Vidám bor.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Egri Korona Borház – Selection Egri Kékfrankos 2008
A pohárba szagolva közepes intenzitásúnak érezzük a bogyós gyümölcsök, a fűszerek és a földes karakter megjelenését. Kóstoláskor erőteljesebb, kifejezőbb az aromatika: a fűszeres, cseresznyés, szilvás ízvilág édes tónust ölt magára. A bor felépítését üdítővé teszi, hogy a szerkezet az elegáns savakon alapul, a tanninérzet ehhez képest visszafogottabb, a test és az alkohol közepes erejű. Részleteiben egybecsiszolódó, gördülékeny kompozíció.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Malatinszky Noblesse Cabernet Franc 2008
Az illatot fűszeres, valamint szedres és fekete ribizlis jegyek építik fel, amelyek azonban a palackos érlelésnek köszönhetően mézes, propoliszos tónust öltenek magukra. A korty gerincét a fűszeres ízek és a tanninstruktúra adja, a savak mára belekerekedtek a kortyba. A test és az alkoholtartalom teltsége jól mutat a főleg a lecsengésben teret nyerő csokoládés ízek mellett. Jelentős beltartalmú, ugyanakkor szikár, izmos fellépésű tétel, a háttérben szilvával, vadcseresznyével és enyhe alkoholmelegséggel.


Gál Tibor  – Egri Csillag 2012

Liszkay Pincészet – Liszkay Cuvée 2008
Az áfonya, a szeder és a fekete ribizli hűvös tónusú gyümölcsösséget rajzol ki a bor illatában. Mindezeket fűszeres, bőrös, dohányos jegyek egészítik ki. A korty szerkezete arányos, elegáns, nincs benne nehézség vagy túlzás. A tannin és a savérzet már belesimult, belekerekedett a kompozícióba, egységet alkotva az ugyanúgy közepesnél nagyobb súlycsoportba tartozó testtel és alkoholtartalommal. Az ízvilág az illattal párhuzamos, lecsengése hosszú.

Korábbi menü és borsoraink