Általánosságban véve a bálokon ismerősök váltanak egy asztalt. Ha mégsem, akkor az asztalhoz érkezésnél a férfi mutatkozik be, és mutatja be a feleségét. Az üdvözléskor nem kell kezet fogni, mert az asztal fölött nem illik, körbemenni meg bonyolult. Ha azonban mégis valaki ezt teszi, férfiként felállunk a kézfogáshoz, hölgyként pedig felnyújtjuk a kezünket. Beszélgetni a szomszédunkkal lehet, és ha nem túl nagy az asztal, akkor keresztben is lehet, de nem illik kiabálni, emelt hangon beszélni.

Az étkezésnek minden körülmények között vannak szabályai. A szalvétát az asztalhoz ülve a tányér bal oldalára tesszük, jelezvén, hogy elfoglaltuk a helyünket. Ha már van étel (hideg előétel) az asztalon, akkor a damaszt szalvétát az ölünkbe helyezzük, aminek végig ott a helye. Ha táncolni vagy ételért megyünk, a szalvétát a jobb oldalra kell elhelyezni. Ha morzsa vagy bármi kerül az asztalra, nem szedegetjük, mert fontos, hogy a vendég nem takarít. Amennyiben felborul a borospohár, a pincérnek szólunk és megköszönjük, hogy ő takarítja el.

A villa mintegy négyszáz éves múltra tekinthet vissza. Kényszerűségből került használatba, ugyanis a XVI. századi bonyolult ruhadivat, az addigi szokásokkal ellentétben nem tette lehetővé, hogy az emberek kézzel a szájba juttassák az ételt. Kellett tehát egy segédeszköz, amivel az ételt a táltól a szájig juttatták. Így került az asztalra a villa, ami annak idején hosszabb és nagyobb volt. Mostanára sokat finomodott. Mai használata a kés segítségét igényli.

A kést fogjuk a jobb kezünkben, a villát pedig a balban. Mindkét evőeszközt a hüvely, a mutató és a középső ujjak között tartsuk. Nem illő az evőeszközt tisztogatni. Az étkezés befejeztét jelezve a két evőeszközt keresztbe helyezzük egymással párhuzamosan nyelükkel a jobb kezünk irányába.

A kanál tartása hasonló az előző eszközökéhez. Étkezés után lenyalás nélkül helyezzük el a tányérra. Nem hagyhatjuk magunknál a leves után. Főzeléket, húst, tésztát nem illik kanállal enni. Az evőeszközökkel evés közben a lehető legkevesebb zajt okozzuk, szánkat is hangtalanul és zárva mozgassuk. Nem, illik nyitott szájjal, csámcsogva enni.

Általános alapszabályokként ismert, hogy az előételeket általában a jobb kézben tartott villával fogyaszthatjuk. A kenyérféleségeket mindig illik kettétörni és belőle falatokat leszakítva fogyasztani. Illik minden fogásból legalább egy keveset venni. Ne halmozzuk fel a tányéron az ételt. A boros poharat a száránál fogjuk, hogy tisztán lássuk a bort a pohárban, illetve, hogy ne melegedjen meg.

Báli étkezés

Hírlevél

Értesüljön elsőként a Magyar Borok Báljával kapcsolatos újdonságokról.

Szakmai partnereink

Winelovers Borászportál Vinoport Winelovers100 Borkollégium Borászok Borásza Borjog és Bormarkegint Konferencia Pezsgőkonferencia