2020. február 15. -
Corinthia Hotel Budapest

Báli etikett

Dress Code: Alternative Black Tie / Black Tie Optional / Black Tie Invited


Bálunkon 2016-tól a black tie (hölgyeknek hosszú estélyi, uraknak szmoking) formális dress kód egy szabadabb változatát az Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited néven is ismert) viseletet alkalmazzuk.

 

Hölgyeknek így a hosszú estélyi helyett kisestélyi vagy koktél ruha viselete is megengedett.

 

Uraknak a klasszikus szmokingos megjelenés mellett a fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendős kombináció, illetve a szmoking nyitott inges vagy kötött felsőrésszel kiegészített kombinálása is lehetséges.

Dresscode kisokos


Érkezés

 

Minden alkalomra, így különösen a bálokra pontosan illik érkezni. Érdemes ügyelni a gépkocsiból való kiszállásra, ahol a férfi az autót hátulról megkerülve segítse ki a hölgyet. A bejáratnál a férfi lépjen be először, mutassa be a jegyeket, a ruhatárnál segítsen partnerének a kabát levételénél. A hölgyek váltócipőit illik megfelelő textiltáskában szállítani, és a ruhatár helyett a mosdóban átvenni.


Ismerkedés

 

Bármely asztalhoz érve (legyen az sajátunk, vagy később a felkérni kívánt hölgyé) illik bemutatkozni. Ha házaspár érkezik az asztalhoz, a férfi mutatkozik be és mutatja be a feleségét. Egy bál kiváló helyszíne a kapcsolatépítésnek. Ha valakivel szívesen megismerkednénk, de nincs ismerősünk, aki bemutathatna neki, a bál főszervezői, házigazdája segíthetnek ebben. Legyünk udvariasak, ne zavarjunk senkit vacsora vagy társalgás közben, és ne tartsuk fel hosszasan. Legyen kéznél a névjegyünk.


Tánc

 

A jó bor táncba visz, a férfiaknak meg kell, hogy táncoltassanak minden asztaluknál ülő hölgyet. Egy másik asztalhoz lépve kis meghajlással előbb el kell kérni partnerétől a hölgyet. Ha egy nő visszautasítja a felkérést, utána még egy ideig (minimálisan a zeneszám végéig) nem mondhat igent másnak sem. Ugyanakkor a férfi is már csupán másik asztaltól kérhet fel hölgyet. Tánc közben nincs lekérés, és maximum két számot illik táncolni. A tánc befejezését a nő kezdeményezi, a férfi megköszöni a táncot.

 

Táncoljunk a partner szintjén, sose hibáztassuk egymást rontás esetén. Legyünk tekintettel a táncparkett méretére, és a többi táncosra, ügyeljünk egymás testi épségére, ruhájára. Ételt, italt ne vigyünk a táncparkettre. Tánc közben a férfinak illik szórakoztatnia a hölgyet, beszélgetés kezdeményezésére kiváló lehet egy bók.

 

Tánc után a férfinak vissza kell kísérnie táncpartnerét az asztalához, és segítenie kell elfoglalnia a helyét. A táncot a nőnek természetesen illik megköszönni.


Fogyasztás

 

A báli vacsora célja nem a gyomor megtöltése, hanem egyfajta gasztronómiai és társasági élmény átélése. Bár a bor főszerepet játszik az este folyamán, fogyasszuk mértékkel.Fotózás

 

Engedély nélkül ne fényképezzünk le senkit: lépjünk oda hozzá, dicsérjük meg például a ruháját, és kérdezzünk rá a fotózásra.Hangulat

 

Urak számára helyénvaló a bókolás, a hölgyek pedig fogadják és köszönjék meg a kedves gesztust. Visszatetsző lehet, és a protokoll szerint is felesleges a szabadkozás, álszerénység. Viselkedésünk legyen fesztelen, könnyed. A bálon a bor fontos szerepet tölt be, az este szóljon a kóstolásról, jókedvről, táncról - de persze csupán a jó ízlés határáig.Távozás

Ahogy érkezéskor nem illik késni, úgy nem ildomos korán távozni sem. Legalább az éjfelet várjuk meg. Elköszönni csak az asztaltársaságunktól kell, ha erre van lehetőség.

 

 Női alternative black tie viselet

Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited) viselet


Női alternative black tie viselet

Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited) viselet


Női alternative black tie viselet

Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited) viselet


Férfi alternative black tie viselet

Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited) viselet


Férfi alternative black tie viselet

Alternative Black Tie (Black Tie Optional, Black Tie Invited) viselet


Estélyi ruha

Black Tie viselet


Szmoking

Black Tie viselet